Skip to content

Papujen pauloissa

lokakuu 5, 2011

Aivan aluksi haluan paljastaa teille jotain järkyttävää: kreikkalaisten ikiaikaisin ruokaklassikko ei ole moussaka eikä tsatsiki eikä edes se kuuluisa kreikkalainen salaatti. Helleenikeittiöiden kiistämätön arkiruokakunigatar on fasolada (φασολάδα) eli kreikkalainen papukeitto! Kun syksyn illat viilenevät, kreikattaret kaivavat kuivatut pavut kaapeistaan ja valmistautuvat talven ruoanlaittoon.

Egyptissä muuten fasoladaa valmistetaan nimellä fasoulia ja Turkissa fasulye. Rakkaan lapsen nimet ovat liikuttavan lähellä toisiaan Välimeren monin puolin.

Fasolada on helppo ja maukas keitto, jota voi tarjota myös vegaanikavereille. Sen tekemiseen pitää vain varata vähän aikaa – ellei sinulla ole kaappien kätköissä painekattilaa!

Ja jotain herttaista ja ihanan vanhanaikaista on siinä, että jo edellisenä iltana pitää laittaa pavut likoamaan. Kokeile vaikka! Siitä tulee hyvä mieli.

Fasolada eli kreikkalainen papukeitto (6-8 hengelle)

350 g kuivattuja valkoisia papuja (liota runsaassa vedessä yön yli)

1 iso sipuli

2-3 viipaloitua porkkanaa

1 ohut varsiselleri viipaloituna

500 g tomaattimurskaa tuoreena tai säilöttynä

1,5 dl ekstra-neitsytoliiviöljyä (ei, tässä ei ole pilkkuvirhettä!)

Hyppysellinen kuivattua oreganoa

Suolaa ja mustapippuria

Koristeluun: sileälehtistä persiljaa

Valuta yön yli lionneet pavut ja kaada ne isohkoon kattilaan. Lisää (vedenkeittimestä kuumaa) vettä niin, että pavut peittyvät reilusti. Lisää sitten sipuli, porkkana, selleri, tomaattimurska, oliiviöljy, oregano ja pippuri, mutta ei suolaa tässä vaiheessa! Se kuulemma sitkistää papujen kuoret.

Keitä fasoladaa vähintään tunti, luultavasti enemmän. Papujen tulee olla kokonaan pehmeitä.

Lopuksi mausta suolalla ja halutessasi persiljasilpulla. Aseta tarjolle rapeakuorisen leivän, oliivien ja anjovisten kanssa ja anna keiton lämmittää sieluasi!

Mainokset
2 kommenttia leave one →
  1. Arvo Ö. permalink
    marraskuu 5, 2011 15:06

    Yritän lähiaikoina laitta sun suositelema bananileibä. Terveisin Arvo.

    • marraskuu 5, 2011 15:33

      Arvo, toivottavasti tykkäät banaanileivästä! Jos haluat siihen vähän jytyä, ota viereen aprikoosihilloa, testattu on! Viereen voisi sopia myös tummalla rommilla maustettu kermavaahto…?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: