Skip to content

Viini Nemeasta, possu pakastimesta

lokakuu 8, 2011

Katselimme jääkaappimme sisältöä, joka oli päässyt harmittavasti tyhjentymään. Sitten kurkkasimme pakastimeen, josta sentään löytyi kilon verran possunjauhelihaa.

Savuinen tomaattipasta (aika monelle)

1 kg possunjauhelihaa

800 g tomaattimurskaa (mieluiten tuoreista tomaateista)

Pieni lasillinen paksua punaviiniä

2 porkkanaa pilkottuna

4 savustettua oliivia

6 tavallista Kalamata-oliivia

1 iso kynsi valkosipulia

Muutama (kuivattu) salvianlehti

Oreganoa

Suolaa ja pippuria

Oliiviöljyä freesaamiseen

Lorota isoon ja korkeareunaiseen pannuun tuhdisti oliiviöljyä. Lisää porkkanaviipaleet ja freesaa ne. Lisää pilkottu valkosipuli ja perään jauheliha. Ruskista.

Kun jauheliha on hyvän matkaa ruskistunut, lisää suola ja pippuri. Sekoita. Kaada mukaan punaviini ja odottele, että viini on imeytynyt. Odotellessasi voit hörpätä viiniä myös lasista. Lisää sitten loput ainekset: blenderissä murskatut tomaatit, oliivit, salvianlehdet ja mukava ropsaus oreganoa. Anna kiehua matalalla lämmöllä ainakin kaksikymmentä minuuttia. Keitä samalla pasta valmiiksi. Sekoita pasta ja soosi. Valmis!

Puhtia tomaattikastikkeelle antavat savustetut oliivit ja Agiorgitiko!

Savustetut oliivit antavat kastikkeeseen aivan tyrmäävän hienon aromin. Koitamme tehdä parhaamme (niin, meillä on maahantuontiyritys), jotta tulevaisuudessa niitä saisi Suomestakin!

Siitä paksusta viinistä vielä. Agiorgitiko (Αγιωργίτικο, lausutaan ajiorjiitiko), tai helpommin englanniksi St. George, on Nemean alueen ykkösrypäle. Yleensä Agiorgitiko-viinit ovat keveitä ja hapokkaita (niin kuin kreikkalaiset viinit yleensäkin), niissä maistuvat punaiset marjat ja ne ovat muuten erinomaisia ruokaviinejä. Mutta Semeli Agiorgitiko Reserve 2007 yllätti! Maistoimme viinin tosin ylijäähtyneenä, mutta: tuoksussa savua ja tupakkaa (joku sanoisi tupakan sijaan kaakaojauhoa), maku seuraa upeasti tuoksua. Lasissa lämmettyään ja hengitettyään esille nousevat rusinamaiset ja luumumaiset aromit. Täysin erilainen Agiorgitiko! Nähtävästi minulla on vielä paljon opittavaa tästä lajikkeesta.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: