Skip to content

Ei pullaa vaan punajuurta

lokakuu 31, 2011

Erinäisiä vuosia sitten tein Valiolla gradua. Silloin osallistuin Valion tutkimusyksikön kasvistanolitutkimukseen pitämällä muutaman viikon ajan ruokapäiväkirjaa ja syömällä yhden kasvistanoleja sisältävän jogurtin päivässä. Olin niin sitoutunut projektiin, että jogurtit lensivät mukanani Kreetallekin. Taisi olla aika haastavaa tulkita niitä ruokapäiväkirjoja.

Kiitokseksi osallistumisesta sain Valion ja Alkon julkaiseman, aivan loistavan keittokirjan nimeltään Juusto & Viini. Erittäin inspiroiva teos! Sieltä löytyy lukuisia sinihomejuusto-ohjeita, joita olen viime aikoina erityisesti haeskellut.

Aurajuusto-punajuurikeitto (4-6 hengelle)

500 g punajuurta

50 g juuriselleriä

1 iso punasipuli

1 1/4 kasvislientä (pelkkä vesikin käy, en ole kuutioiden käyttäjä)

1 rkl balsamietikkaa (tai hunajabalsamicoa)

150 g Aurajuustoa

1 rkl meiramia

1 dl madeiraa

Mustapippuria myllystä

Tarjoiluun: Smetanaa tai ranskankermaa

Paloittele kasvikset ja lisää kiehuvaan veteen. Lisää balsamico punajuuren värin säilyttämiseksi. Keitä kypsäksi.

Lisää murennettu sinihomejuusto, mausteet ja madeira. Soseuta. Tarjoile smetanan kanssa. Ja hyvää on!

Yllä oleva resepti on tarkka kopio kirjan reseptistä, mutta se jättää kyllä tilaa luovalle ruoanlaitolle! Omasta lähikaupasta ei löytynyt juuriselleriä, ja madeirakin jäi ostamatta (vaihtoehtoisesti kokeilin brandya ja karpalolikööriä, ei toiminut!), ja meirami unohtui. Tarkemmin ajatellen en käyttänyt kasvislientäkään, vettä vain. Mutta keitosta tuli kaikesta huolimatta herkullinen!

Kreikassa punajuurenvarret ovat melkein tärkeämpiä kuin itse juuret. Siksi puolentoista kilon punajuurikassista sai riivittyä vaivaiset 400 g itse punajuuria, joilla sai keiton taiottua kahdelle hengelle. Loppukilo oli varsia, ja ne käytettiin näin:

Keitetyt punajuurenvarret

Pese perusteellisesti jäljelle jääneet punajuurien varret. Keitä kypsäksi. Kaada päälle hyvää kreetalaista oliiviöljyä ja purista vielä viimeiseksi tuoretta sitruunaa. Kyllä on kuulkaa terveellistä! Ja maistuu.

Tällainen keitetty lehtivihannes on Kreikassa nimeltään horta (χόρτα) ja se tehdään yleensä villivihanneksista. Suomessa olisi varmaan kymmeniä villivihanneksia, joita voisi syödä tällä tavalla! Aloittaisin nokkosesta ja lopuksi voisin ajatella keittäväni jopa … vuohenputkea?

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: