Skip to content

Hunajaiset pikkuleivät eli melomakarona

joulukuu 27, 2011

Jos kreikkalaisesta joulusta pitäisi valita tärkein ruoka, se ei olisi ruoka, vaan pikkuleipä. Uskallan väittää, että jokaikisessä kreikkalaisessa perheessä pistellään jouluna makeisiin suihin melomakaronoita (το μελομακάρονο, πολλά μελομακάρονα).

Kreikkalaiset leivonnaiset eivät juuri koskaan ole kuivia, ja nämäkin pikkuleivät uitetaan hunajasiirapissa paiston jälkeen. Siksi ne ovat niin suloisen suussasulavia. Runsas oliiviöljy puolestaan tekee taikinasta helposti työstettävän, taikina ei tartu sormiin!

Melomakarona (2o kpl)

1/2 tl ruokasoodaa

1 ison appelsiinin mehu ja raastettu kuori

1,5 dl hyvää kreikkalaista oliiviöljyä

1 dl sokeria

4 rkl Cointreau-likööriä tai brandyä (Cointreau oli oma ajatus, hyvin sopi)

1/2 tl kanelia

6 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

Siirappi:

170 g kreikkalaista timjamihunajaa (tai jotain muuta herkullista, juoksevaa hunajaa)

2 dl vettä

1 dl sokeria

Koristeluun: 100 gr rouhittuja saksanpähkinöitä

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

Vatkaa yhteen öljy ja sokeri. Lisää joukkoon likööri, kaneli, raastettu appelsiininkuori sekä appelsiinimehuun sekoitettu sooda.

Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja suola. Lisää jauhoseos hitaasti seokseen. Vaivaa taikinaa hetken verran.

Muotoile taikinasta pieniä patukoita ja aseta pellille. Paina sitten pötkylöitä haarukalla niin, että ne saavat soikean muotonsa. Paista pikkuleivät 180 asteessa noin 25-30 minuuttia, kunnes ne ovat vaalean kullanruskeita. Jäähdytä.

Tee sitten siirappi: kuumenna pienessä kattilassa hunaja, sokeri ja vesi. Anna hautua muutama minuutti. Jos olet oikein toimelias, kuori pinnalle tuleva vaahto pois, itse en kyllä jaksanut!

Kylvetä jäähtyneitä pikkuleipiä hunajasiirapissa minuutti tai kaksi. Jos käytät jäähtynyttä hunajasiirappia, silloin vastaavasti pikkuleipien tulee olla kuumia, ja upottamisaika on noin 10-15 minuuttia.

Aseta hunajakylvyn saaneet pikkuleivät kauniille asetille ja ripottele kanelia sekä saksanpähkinärouhetta päälle runsain mitoin. Tarjoile vieraillesi ja nauti heidän ihastuneista kommenteistaan!

PS. Ylijäämäsiirapissa voit kiehauttaa glögimausteita ja maustaa sillä kuumennetun punaviinin leivontahetken päätteeksi!

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: