Skip to content

Piimäjuusto, Ricottan serkku

helmikuu 21, 2012

Ihmiset. Kyllä meillä on ruokaa tehty viime aikoina. Valokuvat ovat jääneet vain ottamatta, ja niinpä postauksia ei ole tullut. Nyt uusi vaihde päälle ja keittäen ja kuvaten kevääseen!

Sitten juustoasiaa. Meidän perheen naiset ovat aina tehneet piimäjuustoa, tuota Ricottan ja Mizithran serkkua. Sitä teki Mummi Penninkulmalla, Mamma Laitilassa, äiti ja kälyseni Loimaalla ja minä nyt täällä Ateenassa.

Piimäjuuston tekemiseen liittyy lämpöisiä lapsuudenmuistoja. Kuinkahan monet kerrat olemme äidin kanssa nojailleet hellan reunaan ja odottaneet, että maito kuumenee. Tai juustomassa pulpahtaa. Hetkiä, jolloin koko maailmankaikkeuden rauha laskeutuu keittiöön eikä mitään murhetta ole missään. Ja sitten se hetki, kun juustoa maistetaan – ja se on taas niin kertakaikkisen taivaallista!

Piimäjuusto on maailman yksinkertaisin valmistaa, mutta muutama niksi on hyvä tietää. Silloin onnistuminen on takuuvarmaa ja juusto saa vieraasi huokailemaan onnesta.

Pehmoinen piimäjuusto

3 litraa täysmaitoa (Mummin reseptissä lukisi tietysti ’punaista maitoa’)

1 litra piimää

4-6 munaa

2-3 tl suolaa

Nokare voita

Jos muistat, ota juustoainekset lämpenemään etukäteen.

Kaiva kaapistasi paksupohjainen, kymmenen litran kattila. Laita sen pohjalle hiukan vettä niin, että pohja juuri peittyy. Tipauta mukaan iso nokare voita ja anna kiehahtaa. Tämä vähentää maidon tarttumista kattilan pohjaan.

Kun voi on sulanut ja osa vedestä kiehunut pois, kaada maito kattilaan. Anna maidon kuumentua kiehumispisteeseen.

Sillä aikaa kun maito kuumenee, sekoita yhteen piimä ja munat. Seosta ei tarvitse kauheasti vatkata, vain sen verran, että seoksesta tulee tasainen. Vanhanajan vispilä käy tähän hommaan hyvin.

Kun maito on kuumentunut 10-15 minuuttia, se alkaa pikkuhiljaa olla kiehumispisteessä. Jotta ajoitat muna-piimäseoksen lisäämisen oikein, ota kattilan sisäreunasta jokin tahra kiintopisteeksi. Kun maito alkaa kovaa vauhtia nousta kattilassa (sitä tahraa kohden), lisää muna-piimäseos kattilaan varovaisesti sekoittaen.  Älä vatkaa, äläkä hätäile. Hiljaa hyvää tulee. Muista kuitenkin, että jos lisäät seoksen liian aikaisin, juustosta tulee vetinen, ja jos taas myöhästyt, maito kiehuu yli (maidoilla on ärsyttävä tapa kiehua yli aina kun selän kääntää).

Jätä kattila kuumalle liedelle vielä hetkeksi niin, että hera jatkaa erottumistaan ja juustomassa muotoutumistaan. Odota, että juustomassa pulpahtaa kerran. Ota sitten kattila pois liedeltä.

Kun muilta puuhiltasi kerkeät, kokoa juusto puiseen juustokehään tai muoviseen lävikköön: vuoraa lävikkö kostutetulla sideharsolla ja laita se tiskialtaan pohjalle. Ota reikäkauhalla juustomassaa lävikköön valumaan. Ripottele väliin suolaa makusi mukaan. Kun juustomassa on kerätty, nosta sideharson reunat juuston päälle ja annan juuston valua vähintään tunti, kaksi. Kun se on jäähtynyt tarpeeksi, laita lävikön alle syvä lautanen ja siirrä jääkaappiin.

Kumoa piimäjuusto seuraavana päivänä, koristele vaikkapa sitruunaviipaleilla ja laita tarjolle. Syö suolaisena herkkuna tai jälkiruokana makean hillon kanssa!

PS. Pohjaan palaneen kattilan saa puhtaaksi näin: tilkka vettä ja pesupulveria kattilaan, anna kiehua kovasti ja vilauta vähän tiskiharjaa. Palaneet maidonriekaleet lentävät irti pohjasta kuin lakanat tuulessa!

Mainokset
4 kommenttia leave one →
  1. helmikuu 21, 2012 17:33

    Olipa perusteellinen ohje! Piimäjuusto on NIIN hyvää. Meillä piimäjuustomestari on äiti, mutta olen minäkin tehnyt sitä jokusen kerran.

    • helmikuu 21, 2012 17:38

      Se todellakin on NIIN hyvää, aina vaan! Ja toivottavasti tämä tosiaan on niin perusteellinen ohje, että ihan kaikki kotikokkailijat onnistuvat.

  2. Hanna P. permalink
    helmikuu 28, 2012 20:47

    Moikka Hanna 🙂 Täällä toinen vähän vanhempi Hanna sukulainen, luen piimäjuuston ohjetta ja ihanuuksia muitakin. Et arvaa kuinka monta kertaa on monet litrat maitoa ja munia mennyt pilalle, kun ei oo onnistunu. Nyt olen jo saanut onnistumaan tämänkin. Viime aikoina vaan syöty peuranlihhaa, niin hyvvvvvvääääää että 🙂 Voikaa hyvin ja olkaa onnellisia. Seurailen tästä lähin tätä plokia tiiviisti ja maistelen herkkujasi !

    • helmikuu 28, 2012 21:33

      Moi Hannukka! Hauskaa, että löysit tänne! Varamummi-Annikille tästä vinkkasin, eli varmaan sitä kautta tuli tieto teidänkin perheeseen. Hyvä että piimäjuustot jo onnistuu ja peuranlihat maistuu! Pitäisi saada peurapostaus tännekin, teen sitten, kun olen taas Penninkulman perukoilla. Siellä olisi jänispaistiakin. Pahoin pelkään, että ne paistit kyllä ehtii karata parempiin suihin ennen kuin ennätän niihin maisemiin kokkaamaan ja bloggaamaan!

      Hyviä vointeja teillekin, ja iloa ja valoa! Kyllä se kesä sieltä kohta putkahtaa. Täälläkin tuli tänään lunta, mutta kai se huomenna jo sulaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: