Skip to content

Sattumien seljanka

helmikuu 29, 2012

Reilu viikko sitten sunnuntaina grillasimme kokonaisen porsaan. Se painoi yhdeksän kiloa. Sanomattakin on selvää, että possua pisteltiin viime päivinä. Kun sitä vaan riitti ja riitti, tuumasin, että ehkä lopuista lihoista kannattaisi tehdä tuhti seljanka.

Meillä kotona syötiin aina seljankaa, mutta monissa kodeissa syödään soljankaa. Nimi ei keittoa pahenna vaan molemmat nimitykset käyvät. Jos seljankan etymologiset kiemurat kiinnostavat enemmänkin, lue aiheesta lisää Risto ja Ritva Lehmusoksan upeasta keittokirjasta Venäläinen keittiö. Se kirja on kaunis kuin koru, sen tarinoihin ja yksityiskohtiin uppoutuu kuin pehmeään samettisohvaan ja ennen kaikkea se on täynnä mieltäkutkuttavia reseptejä!

Tämä ohje on mukaeltu kirjan reseptistä. Olkoon se ponnahduslauta omille kokeiluillesi! Kun seuraavan kerran löydät jääkaapistasi ylen määrin paistinrippeitä, loihdi niistä lohduttava seljanka.

Venäläinen lihaseljanka 4-6 hengelle

2 kourallista kuivattuja sieniä (vaikka suppilovahveroita)

3 sipulia silputtuna

200 g maalaismakkaraa pilkottuna

400 g paistin, kinkun tai kanan tähteitä

1 l vettä tai lihalientä (meillä ei ollut lihalientä, joten oli pakko luottaa pelkkään veteen!)

Tiraus sientenliotuslientä

4 laakerinlehteä

10 mustapippuria

2 rkl kapriksia

2 suolakurkkua kuutioituna

1 kg paseerattua tomaattia (jos käytät vahvaa lihalientä, tomaatin määrää voinee vähentää)

2 rkl jauhoja

2-3 isoa, mehukasta valkosipulinkynttä

20 mustaa oliivia

1 tl meiramia

1 tl paprikaa

Kourallinen tilliä

Suolaa maun mukaan (jos käytät lihalientä, maistele ensin onko suolalle tarvetta)

Koristeluun: Smetanaa (tai paksua kreikkalaista jogurttia, menee ihan täydestä!) sekä sitruunaviipaleita

Laita sienet veteen likoamaan vähintään puoleksi tunniksi. Pilko sillä aikaa sipulit, makkarat ja lihantähteet. Kuutioi samantien myös suolakurkut.

Purista sienet kuivaksi. Kuullota ison kattilan pohjalla hyvän aikaa sipulisilppua, sieniä sekä makkara- ja lihakuutiota.

Lisää kattilaan kuuma vesi, laakerinlehdet, pippurit, kaprikset ja pilkotut suolakurkut. Lirauta mukaan sientenliotuslientä. Anna kiehua hiljaisella tulella.

Sekoita sillä aikaa  paseerattuun tomaattiin vehnäjauhot. Lisää seos kattilaan, ja puserra sekaan valkosipulinkynnet. Lisää lopuksi oliivit, meirami, paprika ja tilli. Anna kiehua vähintään 20 minuuttia. Maistele, ja lisää suolaa, jos siltä tuntuu. Anna kiehua kokoon, jos liemi tuntuu liian miedolta.

Tarjoile smetananokareen ja sitruunaviipaleen kanssa! Приятного аппетита!

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: