Skip to content

Kippis, Pyhä Patrik!

maaliskuu 16, 2012

Pyhän Patrikin päivä on se keväinen päivä, jolloin koko maailman ekspatriaatit menevät paikalliseen irlantilaispubiin juomaan olutta, syömään hyvin ja pitämään hauskaa. Kansallisuudella ei ole väliä, tämä on kansainvälinen pubipäivä!

No, oikeasti päivä on tietenkin uskonnollinen juhla ja kansallinen vapaapäivä Irlannissa.

Me vanhat, jotka emme välitä keskikaupungin (ei löydy parkkipaikkaa) savuisien juottoloiden (täytyy hetiperään pestä tukka) iloisista pirskeistä (pitäisi valvoa ainakin yhteen), voimme juhlistaa tätä iloista maaliskuun 17. päivää vaikka leipomalla irlantilaista soodaleipää.

Sooda on näppärä aine, koska sitä on aina keittiön kaapissa. Lisäksi se ei kuivu jääkaapissa tai häviä pakastimen syvyyksiin niin kuin hiiva. Ja jollakin tapaa siinä on enemmän syvyyttä kuin tylsässä leivinjauheessa. Eihän kukaan esimerkiksi nostata pizzataikinaa leivinjauheella!

Irlannissa tätä leipää leivottiin, jos maito oli päässyt menemään happamaksi. Nyt sitä kannattaa leipoa, koska se on helppoa ja hauskaa!

Irlantilainen soodaleipä

350 g jauhoja (itsellä oli tähän hätään vain valkoisia, oikeasti pitäisi olla varmaan vähän karkeampaa jauhomeininkiä!)

1/2 tl suolaa

1/2 tl soodaa

n. 3 dl piimää

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Yhdistä jauhot, suola ja sooda isossa kulhossa. Tee keskelle reikä ja lisää siihen piimä. Vaivaa jauhot ja piimä yhteen, aivan pienen hetken. Älä nostata.

Muotoile taikinasta limppu, laita pellille, leikkaa veitsellä risti päälle ja sujauta uuniin! Internetin mukaan sinulla 30 minuutin päästä sinulla on ihana, lämmin herkku, jota voit pistellä voin ja hillon kanssa – itse huomasin vasta jälkikäteen, että puoli tuntia uunissa jätti leivän sisältä liian pehmeäksi. Tarkkana siis!

Advertisements
2 kommenttia leave one →
  1. Telle permalink
    maaliskuu 21, 2012 10:53

    Näppärä ja pikainen leipäohje. Laitoin taikinaan vajaan kolmanneksen ohrajauhoja makua
    antamaan ja paistoajaksi 40 min. Hyvää tuli. Pitää vielä kokeilla muitakin aineksia.

    • maaliskuu 21, 2012 11:40

      Kiitos kommentista! Siis kymmenen minuuttia lisää paistoaikaan ja kypsä on!

      En ymmärrä, mikseivät kaikki leivo jatkuvasti soodaleipää! On kyllä niin helppo, nopea ja herkullinen ohje! Ja variaatioita voi varmaan keksiä lukuisia, aloittaen vaikka noista ohrajauhoista, jatkaen pähkinärouheen kautta vaikka oliiveihin ja aurinkokuivattuihin tomaatteihin…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: