Skip to content

Kevättä ja kakkua

huhtikuu 25, 2012

Kevät tuli. Suomalaisittain kesä. Syreenit kukkii ja Glyfadassa ihmiset ovat rannalla. Sunnuntaina liotin varpaitani meressä Nea Makrissa, mutta kylmää oli vesi. Parempi  vielä häärätä keittiön puolella ja leipoa suussasulavaa saksanpähkinäkakkua (καρυδόπιτα) tulevia kuumia rantakelejä varten. Voi sitten myöhemmin mutustaa meren äärellä tätä herkkua ja hörpätä frappea päälle.

Tämäkään leipomus ei ole mikään kuiva kakku. Kreikassa mitkään kakut tai ylipäätänsä ruoat eivät ole kuivia. Kakkujen ja pikkuleipien osalta märkyys varmistetaan usein itse tehdyllä siirapilla – tähänkin sellaista laitettiin. Mmmmmm.

Saksanpähkinäneliöt eli karithopita

150 g (suolatonta) voita

1,25 dl hienoa sokeria

4 munaa, valkuaiset ja keltuaiset eroteltuna

4 rkl brandya (paitsi että laitoin taas sitä Cointreauta)

1/2 tl kanelia

300 g saksanpähkinöitä (oli vain 200 g, loput otin hasselpähkinäpussista)

2,5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

Suolaa

Siirappiin:

3 dl vettä

3 dl hienoa sokeria

2 rkl brandya (miksikäs ei enemmänkin)

2-3 suikaletta appelsiinikuorta (ja näitä myös voisi lisätä anteliaammin)

2 kanelitankoa

Tee ensin esivalmistelut: Lämmitä uuni 190 asteeseen. Voitele noin 35 x 25 cm uunivuoka. Sekoita jauhot ja leivinjauhe omaan kulhoon. Jauha saksanpähkinät rouheeksi. Erottele munankeltuaiset ja laita valkuaiset kulhoon, jossa voit vaahdottaa ne.

Vaahdota voi pehmeäksi. Lisää sitten sokeri ja vatkaa hyvin niin, että seos on ilmavaa.

Lisää voi-sokerivaahtoon munankeltuaiset  yksi kerrallaan. Vatkaa. Lisää brandy, kaneli ja pähkinärouhe ja sekoita puuhaarukalla.

Ripsauta munanvalkuaisiin hyppysellinen suolaa ja vispaa kovaksi vaahdoksi.

Lusikoi seokseen varovasti vuorotellen valkuaisvaahtoa ja jauhoseosta. Sekoita.

Levitä taikina voideltuun uunivuokaan ja paista 40 minuuttia tai niin kauan, että kakku on kauniin kullanruskea eikä tartu tikkuun. Ota kakku uunista ja anna sen levätä.

Kakun huilatessa tee siirappi: Lämmitä sokeri ja vesi pienessä kattilassa, kunnes sokeri on liennut. Kiehauta, laske lämpötilaa ja lisää mukaan brandy, kanelitangot ja appelsiininkuoret. Anna hautua 10 minuuttia.

Lopuksi leikkaa kakku vuoassaan vinoneliöiksi ja kaada siirappi päälle. Anna kakun ja siirapin tekeytyä ja tutustua toisiinsa puolisen tuntia.

Rena Salaman, olet guruni. Renan kirjasta oli tämäkin ohje. Siitä kirjasta lisää myöhemmin.

Mainokset
2 kommenttia leave one →
  1. huhtikuu 25, 2012 11:40

    Looks Delicious! And great photo! 🙂

  2. huhtikuu 25, 2012 11:44

    Thank you! It was the first time I baked karithopita and it WAS delicious!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: